Kawa jednorodna czy zmieszana?
Gastronomia

Kawa jednorodna czy zmieszana?

Palarnia kawy może w swojej działalności przyjąć jedną z dwóch postaw. Może albo zdecydować się na dokonywanie bardzo starannego wyboru dostawcy ziaren, które zostaną uprażone i zmielone w celu uzyskania jednorodnego produktu zdefiniowanego właśnie przez jego pochodzenie, albo może do kwestii kawy podejść w sposób kreatywny. Takie kreatywne podejście oznacza, że wiele źródeł będzie dostarczało ziarna, a palarnia, dokonując ich oceny, będzie je łączyła w zadziwiające swoją jakością kompozycje.

Kawy jednorodne i ich zalety

Kawa single origin, czyli zazwyczaj kawa 100% arabica, to bardzo bezpieczne rozwiązanie. Jeśli tylko producent ziaren kawy naprawdę przykłada się do interesu, jest pasjonatem i ma dobre warunki do uprawy kawy, jego produkt będzie miał swój ściśle określony, łatwy do rozpoznania nawet przez laika charakter.

Ten charakter może być trochę lepszy lub trochę gorszy i zadaniem palarni będzie znalezienie tych trochę lepszych, bardziej ciekawych oraz ekscytujących propozycji. Kawosze często sprawdzają wiele takich kaw, by znaleźć swoją ulubioną.

Kawy mieszane są dla każdego

Kawa specialty, czyli swojego rodzaju kawa blend, to kawa powstająca jako połączenie smaków. Taka kawa jest bardzo bezpiecznym rozwiązaniem nie dla palarni, ale dla jej klientów, ponieważ jeśli palarnia jest kompetentna, można mieć pewność, że komu takiej kawy nie podamy, będzie mu smakowała.

Dzieje się tak dlatego, że z wielu rodzajów kawy tworzy się mieszankę smakową przystosowaną do kubeczków smakowych typowego odbiorcy. Wiele osób nie przepada za specjalnymi eksperymentami na talerzu czy w kubku i właśnie dla nich jest to rozwiązanie.