W poszukiwaniu najlepszej kawy
Gastronomia

W poszukiwaniu najlepszej kawy

Palarnia kawy to nie jest zwykłe miejsce, a osoby je prowadzące to nie przeciętni przedsiębiorcy, którzy po prostu znaleźli pomysł na biznes. W tej działalności potrzebna jest pasja, ale też wyczucie, by móc zaoferować klientom odpowiedni produkt, który będzie dostępny w rozsądnej cenie. Nie jest bowiem wyzwaniem zakupienie najdroższych, uznanych marek i odsprzedaż ich po zawrotnych cenach. Człowiek ambitny musi poszukiwać świetnych rozwiązań wśród produktów mniej znanych.

Podstawy poszukiwania dobrej kawy

Metoda poszukiwania dobrej kawy jest co do zasady dość prosta. Dobrze obrazuje ją kawa single origin. Może to być kawa 100% arabica, ale niekoniecznie.

Ważne jest to, by wszystkie ziarna, które będą palone razem, pochodziły z tego samego źródła. Jeśli nie są z tego samego źródła, nie wszystko oczywiście jest stracone, ponieważ istnieje jeszcze coś takiego, jak kawa blend, która jest połączeniem różnych ziaren. Tym niemniej, stuprocentową gwarancją jakości jest tylko jednorodne pochodzenie ziaren, gdyż wtedy ziarna tak samo się prażą i nie ma problemu z ich nierównomiernych przygotowanie, które następnie psuje smak kawy.

Doskonały zapach kawy

Kawę komponuje się w dużej mierze podobnie, jak perfumy albo dobre danie. Konieczne jest poszukiwanie produktów o bardzo wysokiej jakości, które razem będą się uzupełniały. W taki sposób tworzona jest chociażby kawa speciality, która zadziwia w momencie zaciągnięcia się jej aromatem po raz pierwszy, oferuje przyjemną niespodziankę, kiedy trafia do ust, a smak, który po niej pozostaje, chcemy mieć ze sobą jak najdłużej. Uzyskanie takiego efektu nie jest proste, ale trzeba do niego dążyć.